Moordrechtse Verlaatbruggen

Getuige onderstaande foto’s, hebben er 2 enkelvoudige ophaalbruggen gelegen over het water van het Moordrechtse Verlaat. Eén in de Prins Hendrikstraat en één in de Turfsingel. Voor zover thans bekend zijn beide bruggen zonder naam gebleven

MoordrechtseVerlaatbrug1

Op deze foto uit ca. 1930 is de brug te zien die in de Prins Hendrikstraat lag over het Moordrechtse Verlaat.

MoordrechtseVerlaatbrug2Op deze foto uit 1966 zien wij dezelfde plaats als die op de foto uit 1930. Het pand op de hoek van de Prins Hendrikstraat en het Moordrechtse Verlaat is (gelukkig) nauwelijks veranderd.

MoordrechtseVerlaatbrug5Dezelfde plaats, maar nu is het 2010. O, o wat een bouwval!! Het pand rechts is inmiddels half gesloopt.

MoordrechtsVerlaat

Op deze foto uit 1913 kijken wij vanuit het Moordrechtse Verlaat richting Prins Hendrikstraat. Het grappige is nu dat wij over de brug kijkend het water van de Westerkade zien. Het water van het Moordrechtse verlaat heette De Mallegatswije. De Mallegatswije was een verbindingswater tussen de Turfsingel en de Waddinxveense Wetering. Een restant daarvan is nog te vinden als de singel in de Westerkade.

MoordrechtseVerlaatbrug6De Westerkade anno 2010

MoordrechtseVerlaatbrug3Op deze foto uit 1910 zien wij de enkelvoudige ophaalbrug die over het Moordrechtse Verlaat (Mallegatswije) in de Turfsingel lag.

MoordrechtseVerlaatbrug3AHetzelfde plekje precies 100 jaar later

MoordrechtseVerlaatbrug7Een mooi plaatje vanaf de Vest (Verlorenkost) kijkend naar de Turfsingel en het Moordrechts Verlaat

MoordrechtseVerlaatbrug4

Deze foto uit 1918 is genomen vanaf de brug in de Prins Hendrikstraat en laat het Moordrechts Verlaat zien met op de achtergrond de ophaalbrug in de Turfsingel en daarachter de Gasfabriek aan het Nonnenwater.

Historische foto’s: Fotocollectie Streekarchief Midden-Holland

Actuele foto’s 2009/2010: Nico J. Boerboom

Terug naar het historische bruggenmenu