Cronjéstraatbrug

Deze vaste brug, die eigenlijk naamloos is gebleven, lag over de wetering die van de waal aan de Cronjéstraat tussen deze straat en de Goejanverwelledijk liep.

Cronjestraatbrug1

Op deze foto uit 1918 ligt de brug op de voorgrond. Hij ontsloot de wijk Kort Haarlem richting Goejanverwelledijk. De wijk was in 1918 eigenlijk net gereed.

De brug werd afgebroken bij de verbreding van de afrit van de Goejanverwelledijk in 1953.

Eind jaren zeventig van de vorige eeuw zijn de (woningwet)woningen op bovenstaande foto afgebroken en vervangen door nieuwbouw.

Dit gebeurde na een echte ramp in de Cronjéstraat:

In 1954 vond er aan de Cronjéstraat een echte ramp plaats. Ten behoeve van de oprit vanaf de Krugerlaan naar de nieuwe Haastrechtsebrug, enige tientallen meters ten oosten van de oude tolbrug, vond tegen de bestaande Goejanverwelledijk een zandaanvulling plaats. Dit pakket zou een tijdje moeten inzinken in de slappe veenbodem, totdat er voldoende stabiliteit was bereikt om hierop een weg te kunnen aanleggen. Cronjéstraat1

Er was echter over het hoofd gezien dat het onderliggende veen al meteen te weinig stabiliteit bezat voor het dragen van een dergelijke last. Dat bleek in de nacht van 30 op 31 maart, toen het veen onder het zandlichaam werd weggedrukt in de richting van de wiel aan de voet van de Goejanverwelledijk, met als gevolg dat alle daar omheen staande woningen van hun fundering werden getild. Cronjéstraat2

Bij het ontwaken bleken de huizen globaal een meter hoger te staan en schots en scheef tegen elkaar aan te leunen. Dit deel van het tuindorp uit 1917 moest dus worden afgebroken. Het is in de beginjaren zeventig door een modernere versie van sociale woningbouw vervangen.

Cronjestraatbrug2A

Op deze foto (een winterse dag in februari 2010) is duidelijk te zien waar de brug in vroeger jaren heeft gelegen, namelijk op de plaats waar op de voorgrond de 2 auto’s staan geparkeerd. Ook is links op de foto (aan de andere kant van “het wiel”) de fiets/voetbrug te zien die de wijk verbindt met de Goejanverwelledijk.

Cronjéstraat3

Op deze foto uit 2013 is, vanuit vrijwel het zelfde standpunt, te zien dat er inmiddels een gemaal is bijgebouwd.

De tekst over de Cronjéstraatramp is van Han Breedveld

Historische foto’s: Fotocollectie Streekarchief Midden-Holland

Actuele foto’s 2009/2010 en 2013: Nico J. Boerboom

Terug naar het historische bruggenmenu