Tiendewegbrug

De Tiendewegbrug is de vaste brug die de Lange Tiendeweg verbindt met de Fluwelensingel.

De Tiendewegbrug is in 2013 in zijn geheel vervangen. Zowel de brug als de peilers waren echt aan vervanging toe.
Het is een prachtige, heel functionele ruime brug geworden. Nu nog een beetje opfleuren zoals de oude brug dat was.

Tiendewegbrug5W

Tiendewegbrug6W

Tiendewegbrug7W

Hieronder een foto van de vorige brug die (voor zover ik op dit moment weet) is gebouwd in 1933 en in 2013 is gesloopt en vervangen.

Tiendewegbrug4

De naam is ontleend aan de ligging. Voor de afbraak van de Tiendewegpoort in 1854 lag hier een bolwerk (thans Klein Amerika), dat door een lange vaste houten brug was verbonden met de Blekerssingel, ongeveer op de plaats waar nu de Blekersbrug ligt.

Voor de poort lag een ophaalbrug over de Fluwelensingel.

Tiendewegbrug3

Tiendewegpoort, 1843. Rechts het bolwerk dat thans Klein Amerika heet. (lithografie H.H. Vetter)

Na de sloop van de stadspoort tussen 1855 en 1857 werd er een vaste brug gebouwd. De brug werd in 1880 weer vervangen door een ijzeren brug, waarvoor de onderbouw werd geleverd door H.J. Nederhorst te Gouda en de bovenbouw door ijzergieterij “De Prins van Oranje” te Den Haag.

Tiendewegbrug1

Op deze foto is de brug uit 1880 in volle glorie te bewonderen., uitgevoerd met 4 lantaarns (aanvankelijk gaslantaarns) De stoomtram naar Oudewater moest nog worden aangelegd.

Tiendewegbrug

Op deze foto uit 1905 kijken wij vanaf Klein Amerika naar de Tiendewegbrug en zien wij dat slechts lage schepen onder deze brug door konden. Ook zien wij, rechtsonder, de rail van de stoomtram naar Oudewater die wel een heel grote lus moest nemen om vanaf brug op de Fluwelensingel te komen.

Historische foto’s: Fotocollectie Streekarchief Midden-Holland

Actuele foto 2009/2010: Nico J. Boerboom

Terug naar het bruggenmenu