Sint Jansbrug

De Sint Jansbrug is een vaste brug over de Haven, die een verbinding vormt tussen de Oosthaven en de Westhaven. Hij ligt bij de Donkere Sluis en de Dubbele Buurt.

StJansbrug2StJansbrug5

Op deze foto zien wij op de achtergrond de toren van de Sint Janskerk, waarnaar de brug is vernoemd.

Op deze plaats lag aanvankelijk een ophaalbrug; deze verving op zijn beurt de (oude) Sint Jansbrug, die wat zuidelijker was gelegen en in 1662 was afgebroken. In 1850 werd de brug vernieuwd en 1871 vervangen door een halve-draaibrug.

StJansbrugOp deze foto uit 1898 is de halve draaibrug te zien die werd geleverd door de ijzergieterij “De Prins van Oranje” te Den Haag.

StJansbrug3

Op deze foto uit 1937 is de nieuwe St. Jansbrug te zien (gebouwd in 1930) terwijl de sluisdeuren worden opengedraaid voor het schuren van de grachten.

StJansbrug1Zo lagen de sluis en de brug er anno 2009 bij met behoorlijk veel achterstallig onderhoud.

StJansbrug4

Deze foto is gemaakt in 1935. In 2010 is het onmogelijk een dergelijke foto van de brug te nemen. Volop auto’s en fietsen.

StJansbrug4BDeze foto is het maximaal haalbare……

In 2011 is de Sint Jansbrug gerestaureerd.

Gelijk met de start van de restauratie van de naastliggende Donkere Sluis is ook de restauratie van de Sint Jansbrug op 9 maart 2011 van start gegaan.

Bij het strippen van het brugdek bleek de constructie in veel slechtere staat te zijn dan was verwacht. Gehele vervanging bleek noodzakelijk, daartoe moesten nieuwe materialen worden besteld.

De werkzaamheden werden medio mei weer hervat.

StJansbrug6wStJansbrug7w

Op 10 juni zag de brug er nog als volgt uit:

StJansbrug8wStJansbrug9wStJansbrug10w

Er is keihard gewerkt want op 22 juni was de brug gereed en kon een begin worden gemaakt met de plaatsing van de nieuwe sluisdeuren van de Donkere Sluis.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt op 23 juni 2011 toen officieel de eerste nieuwe sluisdeuren werden geplaatst.

De brug ziet er weer prima uit en kan weer vele jaren mee.

StJansbrug11wStJansbrug12wStJansbrug13wOok van de restauratie van de Donkere Sluis, de restauratie van de Uiterste brug en van de Stolwijkersluis is een fotoreportage te zien bij het betreffende object.

Historische foto’s: Fotocollectie Streekarchief Midden-Holland

Actuele foto’s 2009/2010: Nico J. Boerboom

Terug naar het bruggenmenu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er is keihard gewerkt want op 22 juni was de brug gereed en kon een begin worden gemaakt met de plaatsing van de nieuwe sluisdeuren van de Donkere Sluis.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt op 23 juni toen officieel de eerste nieuwe sluisdeuren werden geplaatst.

De brug ziet er weer prima uit en kan weer vele jaren mee.