Collatiebrug

De Collatiebrug (vroeger Collatiebroedersbrug) is een vaste brug in de Jeruzalemstraat over het grachtje dat van de koorzijde van de St.-Janskerk naar de Groeneweg loopt.

De brug was hard aan vernieuwing toe en dat is in 2018 ook gebeurd. Meteen is het lelijke transformatorhuisje verplaatst en ook vernieuwd. Het geheel ziet er een stuk beter uit.

De situatie tot 2018:

Collatiebrug1

Het is al een saaie nietszeggende brug, hebben ze er ook nog een transformatorhuisje opgezet.

Collatiebrug2

De Collatiebrug (transformatorhuis) gezien vanaf de Groeneweg

De brug is genoemd naar het 15de-eeuwse klooster van de Collatiebroeders of broeders des gemeenen levens aan de Jeruzalemstraat, waarvan de laatste restanten in 1940 werden gesloopt.

Collatiebrug3

Hier stond het Collatieklooster, in later jaren “de Loyhalle”. Hier werden de Goudse lakens voorzien van een keurmerk in de vorm van een loden zegel. Het stond tegenover de Willem Vroesentuin, tussen de Jeruzalemkapel en de Collatiebrug. Op deze plek is thans het Raoul Wallenberg Plantsoen. Deze foto geeft zicht in de richting van de brug en van de Lange Tiendeweg.

Collatiebrug4

Op deze foto uit ca. 1920 zien wij de, zwaar in verval geraakte, St. Pauluskapel van het van het klooster van de Collatiebroeders.

Historische foto’s: Fotocollectie Streekarchief Midden-Holland

Actuele foto’s 2009/2010: Nico J. Boerboom

Terug naar bruggenmenu